Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Προπόνηση για τελειώματα από τα πλάγια

Μία από τις πιο σημαντικές μορφές ανάπτυξης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι από τα πλάγια. Αποτελεί πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για μια ομάδα να μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να ''χτυπήσει'' από τα άκρα. Απαιτεί όμως και πολύ μεγάλη προσπάθεια και δουλειά στις προπονήσεις ώστε να μπορέσει να το πετύχει. Για να το κατορθώσουμε όμως αυτό θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές που έχουμε στις πτέρυγες να μπορούν να ολοκληρώσουν σωστά τη σέντρα τους.
Παρακάτω σας παρουσιάζω μια ολοκληρωμένη προπόνηση που στόχο έχει τη δημιουργία σέντρας από τα ακραία χαφ μας.
Όπως δείχνει και το παρακάτω σκίτσο, χωρίζουμε τους ποδοσφαιριστές μας σε τριάδες και τους τοποθετούμε σε τετράγωνα διαστάσεων 12μ Χ 12μ.
Οι δύο παίζουν την μπάλα με τα χέρια και ο τρίτος με το κεφάλι. Αλλαγή ρόλων ανά ένα λεπτό. Στη συνέχεια η άσκηση γίνεται με το εσωτερικό του ποδιού και μετά με το κουτουπιέ.

Περνάμε μετά στο κύριο μέρος όπου φτιάχνουμε ένα χώρο 30μ Χ 60μ. και τοποθετούμε τους ποδοσφαιριστές μας όπως φαίνεται στο παρακάτω σκίτσο.
Σε πρώτη φάση ο ποδοσφαιριστής στα πλάγια κοντρολάρει την μπάλα και κάνει σέντρα. Οι παίχτες στο κέντρο ακολουθούν και προσπαθούν να τελειώσουν την φάση ( βλ. κόκκινους ). Στη συνέχεια ο παίχτης στα πλάγια κοντρολάρει κάνει προσποίηση και φέρνει την μπάλα στο άλλο πόδι όπου και κάνει την σέντρα. Ταυτόχρονα οι ποδοσφαιριστές που ακολουθούν σταυρώνουν και τελειώνουν την φάση ( βλ. πράσινους ). Σε εξέλιξη της άσκησης τοποθετούμε ένα αμυντικό.Συνολική διάρκεια άσκησης 30΄.
Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε έμφαση στους παρακάτω τομείς: 

  • Στο συγχρονισμό της επιτιθέμενης τριάδας (σωστό timing)
  • Στην ακρίβεια της σέντρας
  • Και στο τελείωμα της φάσης

Αφού ολοκληρωθεί η άσκηση, στο μισό γήπεδο χωρίζουμε τους παίχτες σε 2 ομάδες των 9 και παίζουμε διπλό στο μισό γήπεδο. Το γκολ μετά από σέντρα μετράει διπλό.

Καλή επιτυχία.