Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

4 - 3 - 3 Ανάλυση

Στο παραπάνω σχήμα βλέπουμε τη δομή της διάταξης για το σύστημα 4-3-3. Είναι ένα σύστημα, το οποίο αν κάθε παίχτης γνωρίζει τις απαιτήσεις της θέσης του μπορεί να είναι πολύ επιτυχές. Στην διάταξη αυτή, μπορούμε να πούμε πως οι παίχτες κλειδιά, είναι αυτοί του άξονα και ιδιαίτερα ο κεντρικός αμυντικός χαφ (Νο8) και ο επιθετικός (Νο9). Ο αμυντικός χαφ πρέπει να είναι καλός στην πίεση του αντιπάλου, στον χειρισμό της μπάλας, ακριβής στις πάσες του και στην καθοδήγηση της ομάδας. Πρέπει επίσης να είναι καλός κεφαλοσφαιριστής. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του επιθετικού είναι η ταχύτητα, η κάλυψη της μπάλας, η ακρίβεια της πάσας και η ικανότητα μεγάλης διάρκειας στην απόδοσή του. Πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει την μπάλα με πλάτη στο τέρμα και να είναι ικανός στο 1vs1. Με τις κινήσεις του πρέπει να δημιουργεί χώρους για τον αριστερό (Νο10) και τον δεξιό μεσοεπιθετικό(Νο7).
Η ζώνη των 5 κεντρικών παιχτών (Νο6,7,8,10,11), μετά την ανάκτηση της μπάλας πρέπει να κινηθεί γρήγορα στην αντεπίθεση και στους κενούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί.
Η συμπεριφορά των αμυντικών παιχτών στην άμυνα ζώνης δεν διαφέρει από τα άλλα συστήματα.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις περιπτώσεις τοποθέτησης και συμπεριφοράς στον επιθετικό και αμυντικό τομέα και μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συστήματος σε άμυνα και επίθεση. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης είναι η συνεχής επανάληψη της τακτικής στην προπόνηση για την αυτοματοποίηση των κινήσεων.

Η δομή της αμυντικής διάταξης



Στο πρώτο σχήμα βλέπουμε το χώρο ευθύνης του κάθε ποδοσφαιριστή και ανάλογα με τη θέση του στην αμυντική λειτουργία. Στο δεύτερο σκίτσο βλέπουμε τις θέσεις των ποδοσφαιριστών όταν δεν έχουμε την μπάλα. Για να λειτουργήσουν σωστά τα αμυντικά τρίγωνα θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές 6 και 11 να μην αφήνουν μεγάλα κενά με τον 8 και οι 7 και 10 να καλύπτουν τις πλευρές δίνοντας τη στήριξη στους 2 και 3.
Έτσι το σύστημα στην άμυνα μετατρέπεται σε 4-5-1 και με αυτόν τον τρόπο έχουμε βάθος και πλάτος στην άμυνα. Σε αυτή τη διάταξη έχουμε ενισχυμένο κέντρο με αποτέλεσμα να αναγκάζουμε τον αντίπαλο να παίξει από τα πλάγια.

Δομή της επιθετικής διάταξης


Στο πρώτο σκίτσο βλέπουμε το χώρο ευθύνης του κάθε ποδοσφαιριστή που ορίζεται ανάλογα με τη θέση του στην επιθετική λειτουργία. Στο δεύτερο σκίτσο βλέπουμε τις θέσεις των ποδοσφαιριστών όταν αναπτυσσόμαστε. Για να λειτουργούν σωστά τα επιθετικά τρίγωνα πρέπει οι ποδοσφαιριστές 7 και 10 να μην αφήνουν μεγάλα κενά με τον 9, ενώ ο 6 και 11 να έχουν τη στήριξη του 2 και 3 αντίστοιχα. Το σύστημα μετατρέπεται σε 4-3-3 και έτσι έχουμε επιθετικό πλάτος. Οι 7 και 10 λειτουργούν ως μεσοεπιθετικοί, έχοντας έτσι μεταβλητό ρόλο.

Η θέση του κάθε ποδοσφαιριστή


Κεντρικοί αμυντικοί
Ο κεντρικός αμυντικός πρέπει να διαθέτει καλή οπτική του γηπέδου, να παίζει την μπάλα με ακρίβεια και ταχύτητα, να επεμβαίνει έγκαιρα όταν υπάρχει κίνδυνος, να καλύπτει τους χώρους, να προβλέπει τις φάσεις και φυσικά να μπορεί να μαρκάρει τον αντίπαλο επιθετικό στον αέρα ή στο 1vs1 με ή χωρίς την μπάλα.

Πλάγιοι αμυντικοί
Στηρίζουν αντίστοιχα τον κεντρικό αμυντικό στη δόμηση της άμυνας. Πρέπει να γνωρίζει πότε απομακρύνεται για να δεχθεί πάσα και πότε να προωθείται με την μπάλα, όταν αυτό είναι ωφέλιμο από άποψη τακτικής. Στις αμυντικές φάσεις πρέπει να είναι ικανός στο μαν του μαν και να διακρίνει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή που πρέπει να βγει στην επίθεση ή να κρατήσει τη θέση του.

Κεντρικός αμυντικός μέσος
Πρέπει να διαθέτει ταχύτητα και καλή τεχνική και τακτική κατάρτιση. Γίνεται ο πέμπτος αμυντικός όταν η μπάλα κατεβαίνει από τους αντιπάλους στην περιοχή που καλύπτει. Πρέπει να είναι σε θέση να κινείται και να καλύπτει πλευρικά τους 6 και 11, αξιοποιώντας τους έτσι στον επιθετικό τομέα περισσότερο για τις ικανότητές τους στην διείσδυση χωρίς μπάλα.

Δεξιός  - Αριστερός αμυντικός μέσος
Πρέπει να έχει καλή αντοχή, καλή τεχνική κατάρτιση και καλή αίσθηση του χώρου. Στα αμυντικά καθήκοντα πρέπει να συνεργάζεται πολύ καλά με τον πλάγιο μπακ της πλευράς. Πρέπει να είναι ικανός στην αλλαγή του παιχνιδιού, στη μεγάλη πάσα και να εκμεταλλεύεται τις κινήσεις του επιθετικού.

Δεξιός - Αριστερός μεσοεπιθετικός
Όταν η τακτική το απαιτεί, πρέπει να καλύπτει μεγαλύτερο χώρο, έτσι ώστε να καλύπτουν τους κοντινούς τους συμπαίχτες (6 ή 2, 11 ή 3). Κατά την επίθεση, θα πρέπει, να είναι ικανός στην ντρίμπλα, στις σέντρες, στις κάθετες πάσες και να παίρνει πρωτοβουλίες για να δημιουργεί συνδυασμούς με τους συμπαίχτες του.

Επιθετικός
Πρέπει να μπορεί να διατηρήσει την μπάλα με πλάτη στο τέρμα και δεχόμενος πίεση να μπορεί να συνεργαστεί με τους μεσοεπιθετικούς ή τους μέσους. Πρέπει να είναι καλός στο 1vs1, ενώ με τις κινήσεις του να δημιουργεί τους κατάλληλους χώρους για τον αριστερό και τον δεξιό μεσοεπιθετικό.


Προσδιορισμός των κύριων τακτικών στρατηγικών

Άμυνα
Μαρκάρισμα: Η αμυντική διάταξη χρησιμοποιείται από τους ποδοσφαιριστές ώστε να προλάβουν τους αντιπάλους τους να διεκδικήσουν τη μπάλα.
Πρόβλεψη: Η ενέργεια των επιθετικών έχει προβλεφθεί και η άμυνα τοποθετείται ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή.
Επανάκτηση των θέσεων: Μετά από μια επιθετική πράξη όλη η ομάδα ή κάθε ποδοσφαιριστής ατομικά επιστρέφει στην αρχική αμυντική του θέση.
Κλείσιμο χώρων: Όσο το δυνατόν μικρότερο κενό χώρο ανάμεσα στις γραμμές.
Πίεση: Εμποδίζουμε ή περικυκλώνουμε τους αντιπάλους για να επανακτήσουμε την κατοχή της μπάλας. 
Αμοιβαία κάλυψη: Η τοποθέτηση των παιχτών στο γήπεδο ώστε να βοηθούν τους συμπαίχτες τους.
Τριγωνική αμυντική διάταξη.
Αντιμετώπιση του αντιπάλου: Κίνηση απ΄ευθείας στον κάτοχο της μπάλας με σκοπό να τον αναχαιτίσουμε, αναγκάζοντας τον έτσι να παίξει την μπάλα σε μια περιοχή που η άμυνα μας  έχει οργανωθεί.

Επίθεση
Επίθεση από όλη την ομάδα: Συμμετέχουν πολλοί ποδοσφαιριστές, χρησιμοποιώντας όλο το γήπεδο και προσπαθούν να δημιουργήσουν κενούς χώρους.
Κίνηση χωρίς την μπάλα: Δημιουργία χώρου με κίνηση στον κενό χώρο.
Παιχνίδι κατοχής: διατήρηση της κατοχής της μπάλας με μεταφορά του παιχνιδιού από τα αριστερά στα δεξιά και αντίστροφα.
Αλλαγή παιχνιδιού: Αλλαγή του παιχνιδιού με μεγάλη πάσα στην άλλη πλευρά
Παραπλάνηση του αντιπάλου: Ο ποδοσφαιριστής κινείται με τη μπάλα προς τον αντίπαλο με σκοπό να τον αναγκάσει να του κάνει τακλιν και τον αποφεύγει με ντρίμπλα ή πάσα.
Παιχνίδι με στήριξη: Ακολουθώντας τον κάτοχο της μπάλας για να δώσουμε στήριγμα.
Overlap: Δημιουργία αριθμητικής υπεροχής στα άκρα με τρέξιμο πίσω από την πλάτη του συμπαίχτη μας.