Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σέλτικ – Μπαρτσελόνα : 0-1 | Αν δεν σκοτώσεις το θηρίο…

Το παρακάτω εξαιρετικό άρθρο του φίλου μου και καλού συνεργάτη Δημήτρη Ελευθεριάδη, δημοσιεύτηκε στη σελίδα www.overlap.gr και μας δίνει μιαδιαφορετική σκοπιά για το πως να βλέπουμε το ποδοσφαιρο. Αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε....


Ένα τρίλεπτο ήταν όλη η ουσία του παιχνιδιού-πάνω ίσως και από τη φάση της ανόητης αποβολής του αρχηγού των Σκοτσέζων: στο 73′-74′ η απόκρουση του Βαλδέζ και η κλασική ευκαιρία του Κόμονς. Ήταν ίσως το ερέθισμα που αφύπνισε το ένστικτο της επιβίωσης της Μπαρτσελόνα.Αφού σε αυτό το σημείο η Σέλτικ δεν σκότωσε το θηρίο-επαναλαμβάνοντας το περυσινό κατόρθωμα σε ένα ματς »καρμπόν» σε αρκετά στοιχεία του, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσει η αντίδραση.
celtic-barcelona-analysis

Το «Botox» της Μπάρτσα

Είναι πλέον φανερό: το νέο πρόσωπο της Μπαρτσελόνα είναι μία προσωρινή συνθήκη. Ούτε η ομάδα του προπονητή της είναι χτισμένη με υλικά και σχέδια άλλου αρχιτέκτονα. Αλλά και το σύνολο των παλαιότερων παικτών μάλλον με ανακούφιση έχουν δεχθεί τις μικρές-αλλά σημαντικές-αλλαγές που κάνουν την ομάδα περισσότερο γήινη σε σχέση με το παρελθόν της.
    • Με μεγάλες διαγώνιες μεταβιβάσεις αλλαγής ζώνης-σε αντίθεση με τη μοναδική επιλογή των μικρών μεταβιβάσεων σε κλειστούς χώρους (αποτυχημένες προς το παρόν στο μεγάλο ποσοστό τους).
    • Με την παράδοση χώρων και χρόνων στον αντίπαλο σε μεγαλύτερο ποσοστό από την »μηδενική ανοχή» σε ότι αφορά την υποψία συμμετοχής του στο παιχνίδι.
    • Η άμεση πίεση στον κάτοχο της μπάλας δεν αποτελεί απαράβατο κανόνα πλέον.-Όπως και αποτροπή της μεγάλης μεταβίβασης του αντίπαλου στην άμυνα-το βάθος σε αυτήν είναι άλλο ένα σημάδι της αλλαγής.


Τι δεν άλλαξε…

  • Ο σχηματισμός του 1-4-3-3.Σε συνδυασμό με την απόπειρα άμεσου παιχνιδιού από τον άξονα-όταν αυτό δεν ήταν εφικτό γρήγορη μετατόπιση του παιχνίδια στα άκρα σε καταστάσεις 1V1-κυρίως με τον Νεϊμάρ.
  • Το παιχνίδι τύπου »χάντμπολ» απέναντι στην κλειστή άμυνα της Σέλτικ-όχι με την ίδια υπομονή και αποτελεσματικότητα είναι αλήθεια. Αφού έλειπαν οι πάσες ανάμεσα σε δύο παίκτες στο βάθος της αντίπαλης άμυνας….και ο Μέσι!
  • Το αποτελεσματικό άμεσο pressing σε μικρά διαστήματα στα όρια της πρώτης ζώνης άμυνας της Σέλτικ.

Η Σέλτικ

Το περυσινό θαύμα δεν επαναλήφθηκε-αν και το σενάριο δεν διέφερε και πολύ. Πολύ καλά διαβασμένη δεν επέτρεψε στους Καταλανούς να επιβάλουν το παιχνίδι τους.
  • Εφαρμόζοντας εκπληκτικά την άμυνα ζώνης.
  • Ασκώντας την πρώτη πίεση στον άξονα ακινητοποιώντας τον εγκέφαλο των αντιπάλων-στο τρίγωνο των μέσων.
  • Οδηγώντας το παιχνίδι στα άκρα όπου με υπεραριθμίες πάντα απέναντι στην υποομάδα που επιχειρούσε τη διάσπαση σπάνια επέτρεψε χώρους που συνήθως εκμεταλλεύονται οι ακραίοι της Μπαρτσελόνα.
  • Περιμένοντας υπομονετικά τις στατικές φάσεις ή το λάθος σε ένα »νεκρό» διάστημα της αμυντικής λειτουργίας του αντίπαλου ώστε να προηγηθούν.

Συμπέρασμα

Από τη στιγμή που το γκολ δεν ήρθε, μετά και την αποβολή ήταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ. Και οι δυνάμεις θα λιγόστευαν .Και ψυχολογικά ανατράπηκε η κατάσταση στο σημείο που έχασε τις ευκαιρίες η Σέλτικ. Η Μπαρτσελόνα θα παίρνει και με αυτό τον τρόπο τις νίκες-το ζητούμενο πλέον είναι το αποτέλεσμα, ο συνδυασμός του θεάματος δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Ειδικότερα απέναντι σε ομάδες που δεν έχουν διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο-σε αντίθεση με ότι συναντά στο Ισπανικό πρωτάθλημα-οι Καταλανοί έχουν πάρει το μάθημα τους .Έχασαν την αγνότητα τους-κέρδισαν σε αποτελεσματικότητα.


Τέλος σε ατομικό επίπεδο- μία αναφορά-στους δύο πρωταγωνιστές του παιχνιδιού. Ο πολυδιαφημισμένος Νέϊμαρ οπωσδήποτε χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και φάνηκε πως μετά το γκολ που είχε καίρια συμμετοχή απελευθερώθηκε. Δεν αποκλείεται πάντως να απαντήσει στο »φιλοσοφικό» ερώτημα: τι θα συνέβαινε αν αγωνιζόταν ο Πελέ στην Ευρώπη. Προς το παρόν η απάντηση πάντως δικαιώνει όσους απαντούν, »ούτε Μαραντόνα-ούτε Μέσι» σίγουρα.
Όσο για το »δικό μας παιδί», τον Γιάννη Σαμαρά-τα εισαγωγικά γιατί γεννήθηκε εδώ, αλλά αλλού γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά-ναι χθες απέδειξε ότι πλέον-και απέναντι σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου πως είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Και για τους γνώστες (οι επαγγελματίες προπονητές σε υψηλό επίπεδο σίγουρα »διαβάζουν το πως και γιατί» ) αποτελεί το πλέον χρήσιμο εργαλείο του γηπέδου στις ζώνες επίθεσης.
πηγή: www.overlap.gr