Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ο τερματοφύλακας στη σύγχρονη τάση

Συνηθίζουμε στην καθημερινότητα μας να συζητάμε διαπιστώνοντας τις δυσκολίες της στα πρακτικά-και όχι μόνο-θέματα, καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα: στην πολυπλοκότητα των ρόλων όπως επιτάσσουν οι υψηλές απαιτήσεις του σήμερα. Ο άνθρωπος στην πορεία του χρόνου, επιβίωσε χάρη στην προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα, ανακαλύπτοντας νέα »όπλα» και τακτικές, αναζητώντας την πρόοδο.
Αντίστοιχα και στο ποδόσφαιρο-που είναι έκφραση πολιτισμού και συμπεριφορών-βιώνουμε αυτή την πρόοδο και την τάση για το καινούργιο που θα προχωρήσει ένα ακόμα βήμα μπροστά την εικόνα και την ουσία του ως τέχνη, θέαμα και ως προϊόντος υψηλού επιπέδου προς πώληση. Σε ότι αφορά το αγωνιστικό του μέρος, την τακτική προσέγγιση ,η τάση αυτή εκφράζεται:
  • με την άριστη τεχνική υπό πίεση
  • το συνδυαστικό παιχνίδι
  • την πιεστική άμυνα
  • την ευελιξία στην τακτική
  • και οπωσδήποτε στην ελκυστικότητα του παιχνιδιού.
Εύκολα λοιπόν συμπεραίνει κάποιος την απαίτηση για πολυσύνθετους ποδοσφαιριστές εκπαιδευμένους ώστε να ανταποκριθούν σε άμεσους χρόνους, υπό υψηλή πίεση :οι απαιτήσεις αυτές ίσως δεν αποτυπώνονται περισσότερο από κάθε άλλη θέση ποδοσφαιριστή στον αγωνιστικό χώρο, όσο αυτής του τερματοφύλακα .Ίσως όσο ποτέ άλλοτε έως τώρα…
Ο τερματοφύλακας του αύριο θα πρέπει να διαθέτει:
  • άριστη τεχνική επιδεξιότητα σε όλες τις αγωνιστικές καταστάσεις.
  • παιχνίδι με τα πόδια, τεχνική ικανότητα σε υψηλό βαθμό, ώστε να απελευθερώσει την ομάδα του στην πρώτη ζώνη άμυνας σε συνθήκες pressing των αντιπάλων. Ακόμη για να συμμετέχει ενεργά στην ασφαλή ανάπτυξη από πίσω.
  • Καθοδήγηση-επικοινωνία με τους συμπαίκτες του και αντίληψη των χώρων και του χρόνου, όταν αποτελεί πλέον τον λίμπερο στην αμυντική τετράδα της ζώνης, ως τελευταίος παίκτης της άμυνας του όταν η ομάδα του επιτίθεται και έχει την ευθύνη στην αντεπίθεση που θα επιχειρήσουν οι αντίπαλοι. Σε μεγάλους κενούς χώρους που του αναλογούν.
  • Αντίσταση σε αυξημένη ψυχολογική πίεση-ως αναπόσπαστο μέλος της ομάδας που αμύνεται προσανατολισμένη στην μπάλα.
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η αναφορά σε σχηματισμούς όπως 4-3-3, 4-5-1,3-5-2, η αποφυγή δηλαδή της αναφοράς του νούμερο ένα όχι μόνο στο νούμερο της φανέλας, αλλά και στη σπουδαιότητα και την αξία της προσφοράς του τερματοφύλακα: δεν έχει θέση( 1-4-3-3, 1-4-5-1, 1-3-5-2 πλέον) .Η εικόνα των προπονήσεων, σε κάθε επίπεδο, όπου η εκμάθηση και εξάσκηση της ομαδικής τακτικής εφαρμόζεται με 10 παίκτες, την ώρα που οι τερματοφύλακες δουλεύουν μόνοι-εκτός ομάδας ουσιαστικά (στην καλύτερη περίπτωση με τον προπονητή τερματοφυλάκων ευτυχώς) επίσης δεν αφορά την πρόοδο. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σε καταγραφή και στατιστική ανάλυση, εξειδικευμένη, στο υψηλό επίπεδο, η ενέργεια του τερματοφύλακα που δέχεται την μπάλα από πάσα συμπαίκτη και αυτός την απομακρύνει σαν »καυτή πατάτα» επιστρέφοντας (χαρίζοντας) στην ουσία την κατοχή στον αντίπαλο: καταγράφεται ως αβίαστο λάθος.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθούμε σε τερματοφύλακες πρωτοπόρους του είδους-δεν είναι τυχαίο ότι ανήκαν σε ομάδες που πέρα από τις όποιες κατακτήσεις τίτλων ή τις οπαδικές προτιμήσεις, έτυχαν θαυμασμού και καθολικής αποδοχής για το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παρουσίασαν. Είναι ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ολλανδίας, του total football στη δεκαετία του 70′,ο Γιάν Γιόγκπλουντ,στην Ελλάδα ο Ηλίας Ατματζίδης την δεκαετία του 90′.Ενώ το θαύμα της Μπαρτσελόνα των τελευταίων χρόνων στηρίχθηκε στον Βίκτορ Βαλντέζ, εγγυητή της ασφαλούς ανάπτυξης από την πρώτη ζώνη. Στις μέρες μας ανατέλλει το άστρο του Μάνουελ Νόιερ, βασικού τερματοφύλακα της Εθνικής Γερμανία και της Μπάγιερν που με τον τρόπο του παιχνιδιού του αγγίζει το τέλειο του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, συμμετέχοντας στην πίεση της ομάδας του, διατηρώντας θέση στον αγωνιστικό χώρο σε άμεση συνάρτηση και αρμονία με τους συμπαίκτες του. Καταφέρνοντας να κόβει κάθε σκέψη για αντεπίθεση στην αντίπαλη ομάδα που κλείνεται στο μισό γήπεδο, προσπαθώντας απλά να μην δεχτεί γκολ….
Ο πολύ καλός συνάδελφος Δημήτρης Aϊνδιλής, προπονητής Uefa B” ,και προπονητής τερματοφυλάκων προτείνει εδώ ασκήσεις που αφορούν την εκπαίδευση της θέσης πάνω στα πρότυπα και την τάση που αναφέραμε.
Άσκηση 1
  • Στο μισό γήπεδο η μπλε ομάδα που αποτελείται από 6 ποδοσφαιριστές + 1 τερματοφύλακα κυκλοφορεί την μπάλα. Στον χώρο κινούνται και 4 ποδοσφαιριστές από την κόκκινη ομάδα που μαρκάρουν παθητικά στην αρχή.
  • Στόχος της άσκησης είναι να κυκλοφορούν την μπάλα οι αμυντικοί, και από τον τερματοφύλακα ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να βρει τον E ή τον F και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να μεταβιβάσει την μπάλα στον A ή τον D.
  • Χρόνος άσκησης: 6΄με παθητικό μαρκάρισμα και 6΄με ενεργητικό.
  • Προσοχή: Ωθούμε τον τερματοφύλακα να δίνει σίγουρες μεταβιβάσεις και να αλλάζει πλευρά στο παιχνίδι.
Άσκηση 2
  • Ο κόκκινος παίχτης εκτελεί κόρνερ. Ο τερματοφύλακας πρέπει να μπλοκάρει την μπάλα και στη συνέχεια να την μεταβιβάσει με τα χέρια ή με βολέ σε έναν από τους 2 πράσινους παίχτες πού βρίσκονται στη μεσαία γραμμή. Στη συνέχεια οι πράσινοι εκτελούν επίθεση εναντίον του κόκκινου που έχει πάρει θέση αμυντικού.
  • Η άσκηση επαναλαμβάνεται σε τριάδες.
  • Χρόνος άσκησης: 8΄
  • Προσοχή: Ωθούμε τον τερματοφύλακα να κάνει σωστή και γρήγορη μεταβίβαση στους παίχτες που βρίσκονται στη μεσαία γραμμή.
Άσκηση 3
  • Αφού προηγηθούν οι 2 παραπάνω ασκήσεις, στη συνέχεια προχωρούμε στην άσκηση 3, που είναι ένας συνδυασμός των προηγούμενων.
  • Δημιουργούμε 2 αγωνιστικά τετράγωνα έξω από την κάθε περιοχή. Μέσα σε αυτά ορίζουμε ένα παιχνίδι 4: 4 με 2 ή με 3 επαφές. Η ομάδα που έχει κατοχή της μπάλας μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν μπαλαντέρ τον τερματοφύλακα, ο οποίος όμως βρίσκεται μέσα στην περιοχή και δεν μπορεί να εισέλθει στο τετράγωνο. Με το σφύριγμα του προπονητή, ο παίχτης που έχει την μπάλα την γυρίζει στον τερματοφύλακα και αυτός πρέπει με βολέ ή με χέρια να βρει τον συμπαίχτη του που περιμένει στην μεσαία γραμμή. Τότε εκδηλώνεται επίθεση προς το απέναντι τέρμα και με σχέση 6:4. (π.χ. ο Α μεταβιβάζει στον 1 ή στον 2 και αυτοί εκτελούν επίθεση προς τον Β. Και το αντίθετο.)
  • Χρόνος άσκησης: 3 x 4΄
  • Προσοχή: Ωθούμε τον τερματοφύλακα να μεταβιβάζει σωστά την μπάλα με τα πόδια και με τα χέρια. Επίσης να εκδηλώνεται επίθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το στοιχείο του αιφνιδιασμού

Υ.Γ. Να ευχαριστήσω τον πολύ καλό φίλο Δημήτρη Ελευθεριάδη για την τιμή που μου έκανε να συνεργαστούμε ...